Win2Go

Win2Go USB boot de pe orice fel de stick

Aşa cum spuneam într-un post precedent … am hotărât să scriu un tutorial şi despre instalarea Windows 8, Windows 7 sau Vista de pe un stick USB.
Tutorialul următor funcţionează 100% pentru Vista sau Windows7, Windows 8(chiar si 8.1) şi vă garantez asta întrucât eu am testat de câteva ori metoda atât cu Windows 7 si 8 cât şi cu Windows Vista.

Am văzut sute de posturi pe alte bloguri deci e posibil sa gasiţi tutoriale similare, dar ele sunt fie incomplete fie lipsesc anumiţi paşi iar procesul nu poate fi finalizat.
În următori paşi o să descriu metoda pe care o folosesc eu când vine vorba de bootarea Win7 sau Win8 sau Vista de pe un Stick USB.
Am testat metoda chiar zilele trecute pe un laptop care avea ceva probleme şi nu boota Win7 sau Win8 iar DVD-RW din dotare nu mai funcţiona de ceva timp, sau astazi in cazul meu… incerc sa instalez Win 8 x86 pe un sistem care pana acum a avut Win 8 X64 si Win2Flash nu vrea sa porneasca instalarea din cauza incompatibilitatii intre fisierele pe 64 de biti si cele pe 32 de biti.


Singurul lucru pe care trebuie să îl menţionez în prealabil este că trebuie să te asiguri înainte de toate dacă placa ta de bază suportă (în BIOS mă refer) bootarea de pe USB drive.

Cerinţe:
USB Flash drive cu o capacitate de minim 4 GB;
O imagine sau DVD cu Windows 7 , Windows 8 sau Vista.
1. Introduceţi stick-ul într-un port USB şi mutaţi eventualul lui conţinut;
2. Deschideţi o fereastră de command prompt(ms-dos) de preferat cu drepturi de administrator;
3. Trebuie să cunoaşteţi câteva informaţii despre drive-ul vostru USB. În command prompt tastaţi urmatoarea comandă DISKPART

4. Apoi tastează LIST DISK, în funcţie de numărul HDD-urilor din PC-ul vostru o să vedeti de regulă Disk 0 , Disk 1(un singur HDD – Disk 0 şi Stick-ul Disk 1) mare atenţie întrucât pot părea că au dimensiuni similare însă unul este în GB iar celălalt în MB;

5. O să presupun că aveţi un singur HDD-Disk 0 şi stick-ul este Disk 1.

Tastaţi în ordine următoarele comenzi:
SELECT DISK 1
CLEAN
CREATE PARTITION PRIMARY
SELECT PARTITION 1
ACTIVE
FORMAT FS=NTFS
(formatarea dureaza câteva minute)
ASSIGN
EXIT
Această ultimă comandă va încheia DISKPART

Nu închide încă fereastra de command prompt, minimalizeaza pentru că urmează să mai folosim aceasta fereastră pentru paşii următori.

6. Introduceţi DVD-ul care conţine fişierele Windows 7 sau Vista după caz. Eu am folosit o imagine mount cu Power ISO sau orice alt program similar(Daemon Tools, Alchool 120%, etc.)

7. Maximize fereastra command prompt minimalizată mai devreme, (în My Computer priveşte atent care este drive-ul care conţine dvd-ul cu fişierele Windows ,drive letter-ul corespunzator al DVD-ului tău sau cel al drive-ului virtual este ceea ce te interesează ).

8. În cazul meu este „H” . Acum tasteaza în fereastra command prompt H: si apasă enter (unde „H” este litera drive-ului tau).
CD BOOT
9. Apoi tastează următoarea comanda BOOTSECT.EXE / NT60 K: (unde „K” este litera stick-ului tău USB).
10. Acum copiaţi tot conţinutul DVD-ului pe stick-ul USB şi sunteţi gata de instalare.
Simplu nu? Singurul lucru pe care mai trebuie să îl faceţi este să schimbaţi boot priority în BIOS pentru a permite ca first boot drive să fie USB flash.

Înainte de încheiere vreau să fac 2 precizări:
– În momentul în care copiaţi de pe DVD pe Stick există posibilitatea ca unele antivirusuri să perceapă scrierea peste autorun.inf ca o acţiune a unui virus. Vă asigur că nu este vorba de aşa ceva. Ar fi bine să opriţi modul guard al antivirusului înainte de această operaţiune.
– Cea de-a doua precizare este că , în momentul în care copiaţi fişierele este posibil să detecteze deja existenţa unui fisier autorun.inf pe stick şi să vă apară o casuţă de dialog care o să vă întrebe dacă vreţi să copieze peste. Selectaţi „Yes”.

Notă: Dacă nu reuşiţi să boot-aţi şi aţi urmat paşi pe îndelete înseamnă că nu aţi setat PRIMARY BOOT DEVICE să fie USB .


Daca există o tastă de boot (press F# to boot order) este de preferat să folosiţi această tastă întrucât după primul restart setup-ul o să reînceapă de la capăt dacă nu sunteţi pe fază să schimbaţi iarăşi în BIOS first boot device HDD0.

Aştept comentariile voastre şi eventualele probleme apărute, deşi sunt sigur că nu vor fi.

Share this post