Nu am avut niciodata impresia ca sunt un doct, sau ca stiu sa scriu si sa vorbesc perfect gramatical.
Nici nu am de ce… sunt doar un amarat de blogger care scrie din cand in cand despre ce il deranjeaza, in speranta ca citeste si aude cineva , ceva, si ca se schimba in bine putin cate putin.

Daca vrei sa te schimbi citeste pana la final daca esti analfabet nu o sa te simti jignit ca nu ai apucat sa citesti nici macar pana aici.

BEMINESCU

Beminescu sa ne judece!

 

Ce-ti doresc eu tie, dulce romanie! Tara mea de glorii , tara mea de dor?

Ei bine stiu foarte bine ce iti doresc eu tie draga neam romanesc. Vreau sa te fac de ras, dar nu la modul general ci pe semidoctii si pe analfabetii care nu stiu , sau nu vor sa faca un efort sa citeasca si sa se autocorecteze.
Asadar :
complect este incorect gramatical si din punct de vedere scris si in vorbire, complet este termenul pe care il cauti.

functionabil la fel, nu exista in limba romana nici in scris nici in vorbire, functional este acel termen corect la care te referi de fapt.

– janta (JÁNTĂ, jante, s. f. Partea exterioară periferică a unei roți de autovehicul, de bicicletă etc., construită astfel încât să permită montarea pe roată a unui pneu. ◊ Expr. A rămâne (sau a fipe jantă = a) a avea cauciucul dezumflat; ) este termenul corect cand vine vorba de chestia aia pe care o cauti de tabla de Megane sau de Logan ca in genere cam astia cauta asa ceva. Geanta este aia in care isi tine nevasta-ta diverse sau in care iti transporti tu acte si ce mai ai de valoare.

ân  nu este corect ci în (ÎN prep. 1) (exprimă un raport spațial, indicând interiorul unui spațiu, al unui obiect, al unei persoane, locul, suprafața, direcția) Stă în casă. A zbura în cosmos.) Asadar cand vrei sa scrii ca retardatu` „a zbura ân cosmos”  sau  „a te caca ân wc-ul din curte ” este incorect.
Exemple CORECTE:

Cântăresc bine fiecare opţiune înainte de a lua o decizie.

Încă nu se fac eforturi pentru reîmpădurire.

Parcă ai întinerit de când lucrezi acolo!

Exemple greşite:

Ân sfîrşit a venit vara! 

Se spune că şi-ar fi reântregit averea.

Parcă a ânnebunit!

Editura Retusuri

Editura Retusuri

Deşi â este un adaos relativ recent, iar utilitatea sa contestată de unii, normele în vigoare spun că acesta apare în interiorul cuvintelor (când, conducând, vânt etc.), iar î atunci când este prima sau ultima literă din cuvânt (înainte, înapoi, a urî etc.). Excepţie fac acele cuvinte obţinute prin derivare, prin adăugarea unui prefix la cuvântul de bază care începe cu î (neîntinat, reînnoi etc.).

– inca de prin 1997 sunt (sunt v. fi) este corect,  nu sint (asa cum scrie Gazeta Sporturilor, care inseamna sînt (-tă), adj. – Sfînt. – Var. sîn, sîm. Mr. sînt. Lat. sanctus (Tiktin; REW 7569), cf. it.sp. san(to), prov.fr. saint)

Expresia fara doar si poate nu exista. Expresia „fara dar si poate” este corecta.

Ma rad de nu mai pot este incorect, Nu mai pot de ras este corect. La fel si eu râd, nu eu ma râd!

Aerbeg nu este corect , airbag este corect!

 

Astea sunt doar cateva din cele de care ma lovesc des, as putea umple cateva sute de pagini, daca as intra in detalii. In speranta ca macar un om isi va corecta aceste greseli am sa continui sa scriu si sa sper . Dar in conditiile in care nici politicienii nostri nu au habar de ele… de ce ma stresez nu stiu!

Am citit recent (da eu inca citesc…) de viitori profesori care fac greseli similare , deci n-am cu cine. Mai strig odata trezirea ca ne-am pierdut identitatea nationala, ne-am pierdut sperantele si cultura , am fost manelizati iar televiziunile noastre sunt pline de pseudo-jurnalisti. Asadar daca,… politicienii gresesc, presa este corupta si analfabeta, profesorii sunt mai prosti decat cei pe care ii invata, iar pleaba asculta manele si se uita la emisiuni de genu’ Un Show Cacacios, ma mir ca mai existam pe aceste meleaguri.

Daca mai stii si alte exemple astept comentariu.

Comments

comments